Naukowcy kopiący głęboko w górze lodowej na Grenlandii odkryli rybę, w której żyłach płynie świecący zielony płyn przeciw zamarzaniu.
małe różne ryby ślimaka (Liberis GebusNowe badanie wykazało, że ) zawiera „najwyższy poziom ekspresji” białek przeciw zamarzaniu w historii.
Podobnie jak środek przeciw zamarzaniu pomaga regulować temperatura Z silnika pojazdu w ekstremalnych warunkach niektóre gatunki wyewoluowały, aby cieszyć się podobną ochroną, szczególnie te, które żyją w zimnych środowiskach, takich jak wody polarne Grenlandia.
„Białka zapobiegające zamarzaniu przyklejają się do powierzchni mniejszych kryształków lodu i spowalniają lub zapobiegają ich wzrostowi w większe, bardziej niebezpieczne kryształy” – powiedział współautor badania David Gruber, współpracownik naukowy w American Museum of Natural History (AMNH) i Distinguished Profesor biologii w Baruch College, City University of New York, powiedział Live Science w e-mailu. „Ryby z bieguna północnego i południowego niezależnie wyewoluowały te białka”.
Związane z: Zautomatyzowana łódź podwodna po raz pierwszy zbada dno lodowców Grenlandii
Według Narodowa Fundacja Naukowa (Otwiera się w nowej karcie).
W przeciwieństwie do niektórych gatunków gadów i owadów zimnokrwistych, ryby nie mogą przetrwać, gdy ich płyny ustrojowe zamarzają, co może powodować tworzenie się granulek lodu w ich komórkach i zasadniczo przekształcanie ich w przyssawki ryb.
„Fakt, że te różne białka przeciw zamarzaniu wyewoluowały niezależnie w wielu różnych – i nie blisko spokrewnionych – rodach ryb pokazuje[s] Jak ważne są one dla przetrwania tych organizmów w tych ekstremalnych środowiskach” – powiedział w e-mailu dla Live Science John Sparks, kurator w Departamencie Ichtiologii AMNH i współautor badania.
Ślimaki produkują białka zapobiegające zamarzaniu „jak każde inne białko, a następnie wydalają je do krwioobiegu” – powiedział Gruber. Jednak ślimaki „wydaje się wytwarzać białka zapobiegające zamarzaniu w górnych 1% wszystkich innych genów ryb”.
Naukowcy odkryli maleńkie stworzenie podobne do kijanki w 2019 roku podczas ekspedycji podczas eksploracji siedlisk gór lodowych u wybrzeży Grenlandii. Podczas wyprawy – która była częścią wyprawy Konstantyna S.
„Ślimak był jednym z niewielu gatunków ryb, które żyły wśród gór lodowych, w szczelinach” – powiedział Gruber. „To było niesamowite, że tak mała ryba mogła przetrwać w tak ekstremalnie zimnym środowisku bez zamarzania”.
Rzadko zdarza się również, aby ryby arktyczne wykazywały bioluminescencję, czyli zdolność do przekształcania światła niebieskiego w światło zielone, czerwone lub żółte, ponieważ na biegunach występują długie okresy ciemności, szczególnie zimą. Ta cecha występuje zwykle u ryb pływających w ciepłych wodach. Jest to pierwszy odnotowany przypadek arktycznego gatunku ryb wykazującego tę adaptację, według Stanowisko AMNH (Otwiera się w nowej karcie).
Naukowcy zbadali również biofluorescencyjne właściwości ślimaka i odkryli „dwie różne rodziny genów kodujących białka zapobiegające zamarzaniu”, zgodnie z oddzielnym oświadczeniem, adaptacja, która zasadniczo pomaga im uniknąć przekształcenia się w mrożone paluszki rybne.
Zgodnie z oświadczeniem, ten imponujący poziom produkcji środka przeciw zamarzaniu może pomóc tym gatunkom przystosować się do środowiska o temperaturze poniżej zera. Rodzi to również pytanie, jak ślimaki sobie radzą, gdy w rezultacie wzrasta temperatura oceanu Globalne ocieplenie.
„Biorąc pod uwagę szybkie ocieplenie wód w Arktyce, te gatunki przystosowane do zimnej wody będą również musiały konkurować z gatunkami ciepłowodnymi, które mogą teraz migrować na północ i przetrwać na wyższych szerokościach geograficznych (i które nie musiałyby wytwarzać kosztownych metabolicznie białek przeciw zamarzaniu przetrwania). przetrwanie w cieplejszych wodach Arktyki)” – powiedział Sparks. „W przyszłości, [antifreeze] Białka mogą już nie zapewniać przewagi”.
Wyniki opublikowano 16 sierpnia w czasopiśmie bioinformatyka ewolucyjna (Otwiera się w nowej karcie).
Pierwotnie opublikowany w Live Science.
„Nagradzany beeraholik. Fan Twittera. Podróżnik. Miłośnik jedzenia.