Gubernator Newsom podpisuje ustawę zezwalającą restauracjom i barom na pobieranie opłat za obsługę po uprzednim ujawnieniu informacji

Opłaty w wysokości 3, 5 i 20% na dole listy mogą pozostać. Mając mało czasu do stracenia, nowe prawo umożliwi restauracjom i barom dalsze pobieranie opłat za usługi, kosztów opieki zdrowotnej i innych dodatkowych opłat, jeśli są one wyraźnie wyszczególnione i widoczne dla gości. Praktyka ta ma zostać zakazana od poniedziałku.

w sobotę, Gubernator Gavin Newsom podpisał ustawę Senatu nr 1524, stanowiącą nadzwyczajny środek zwalniający kalifornijskich sprzedawców żywności i napojów z obowiązku… Ustawa Senatu nr 478 Prawo Które wchodzi w życie w lipcu i jest skierowane do sprzedawców biletów, witryn hotelowych i turystycznych oraz innych firm pobierających „ukryte” lub „niezamówione” opłaty.

Zanim Newsom się zarejestrował Projekt ustawy nr 1524który został złożony We wczesnym czerwcu, Restauracje i bary znajdują się w przedsiębiorstwach, których to dotyczy, a Atty. Generał Rob Bonta poradził sprzedawcom żywności i napojów, aby uwzględnili te opłaty w podanych cenach menu, aby uniknąć potencjalnych działań prawnych.

„Te zwodnicze opłaty uniemożliwiają nam ustalenie, ile na początek zostaniemy pobrani” – stwierdził prokurator generalny, który był współautorem ustawy 478, w oświadczeniu wydanym w dniu jej podpisania. Nie udało nam się skontaktować z Bontą w celu uzyskania komentarza w sprawie zwolnień dozwolonych na mocy SB 1524.

Wielu właścicieli firm w sektorze usług wyraziło silny sprzeciw wobec ustawy Senatu nr 478, która została przyjęta w październiku. Powiedzieli, że obawiają się, że podniesienie cen menu doprowadzi do… Burzliwy rok naznaczony blokadami i inflacją Pobieranie takich dodatkowych opłat kosztowałoby ich więcej klientów i wsparcia. Kilku właścicieli restauracji powiedziało dziennikowi Los Angeles Times, że przegląd lub zmiana całego systemu napiwków i dopłat może skutkować utratą świadczeń pracowniczych lub całkowitym zamknięciem. Przepisy ustawy 1524 zezwalające na takie dopłaty mogą mieć wpływ na dziesiątki tysięcy restauracji w całym stanie.

Czytaj więcej: Przerażający stan branży restauracyjnej: „Nie możemy być otwarci”. Nie możemy pozostać zamknięci.

„Jesteśmy lepiej zorganizowani niż jakakolwiek inna firma i walczymy o przetrwanie w zepsutym systemie, który był nam przekazywany przez tyle dziesięcioleci” – powiedział Eddie Navarette, współzałożyciel Independent Hospitality Alliance. Grupa wsparcia restauracji. „Kiedy dodasz więcej przepisów, jakiekolwiek by one nie były, wszystko staje się trudniejsze. Sprawy już są trudne… Następuje exodus naszej małej społeczności restauracyjnej. Myślę, że to ogromna ulga, że ​​teraz rzuca się na nich o jedną rzecz mniej”.

READ  Klienci twierdzą, że Binance obsługiwał traderów kryptowalut w Iranie pomimo sankcji USA

Navarrete spędził tygodnie na prowadzeniu kampanii na rzecz ustawy Senatu nr 1524, pisząc listy, spotykając się z ponad 35 konsultantami politycznymi, ustawodawcami lub ich przedstawicielami, pukając do drzwi Kapitolu stanowego i wyjaśniając zasady stosowania opłat za usługi w branży restauracyjnej, której zyski osiągają pracownicy Lista oparta na napiwkach różni się od większości obszarów, na które miałaby wpływ Senacka ustawa nr 478.

W branży regularnie wykorzystuje się dopłaty, opłaty za opiekę zdrowotną i opłaty za usługi, aby ustabilizować płace w jadalniach i kuchniach – gdzie kelnerzy często otrzymują napiwki, ale kucharze i zmywarki nie – oraz aby pomóc zrównoważyć koszty świadczeń, takich jak opieka zdrowotna. Firmy, które pobierają wyższą opłatę za usługę, na przykład 18% lub 20%, często zauważają, że nie oczekuje się napiwków.

„Zaskakujące jest, dlaczego restauracje twierdzą, że muszą robić rzeczy inaczej, ponieważ to tak, jakby mówiły, że muszą robić rzeczy inaczej” – powiedziała Jane Engstrom, dyrektor regionalna kalifornijskiego oddziału Grupy Badań nad Interesem Publicznym (CALPIRG), organizacji organizacja non-profit, która opowiada się za interesami i ochroną konsumentów „Ukrywanie przed nami kosztów żywności nie wydaje się właściwe”.

„To tak, jakby ktoś cię oszukał. Właśnie tak się czujesz: próbują cię oszukać” – powiedziała.

Czytaj więcej: Restauracje mogą zachować opłatę za obsługę, jeśli w menu jest ona podana

Niektóre lokalne restauracje tak mają Krytyka Z powodu oskarżeń o nadużywanie opłat za usługi lub innych dopłat, chociaż kilku szefów kuchni i restauratorów powiedziało „New York Times”, że takich „złych aktorów” jest niewielu.

„Każdy restaurator, którego znam, któremu zależy na tej branży, wykorzystuje ją w bardzo odpowiedni, odpowiedzialny i przyszłościowy sposób, a gdyby to zniknęło, byłoby to naprawdę szkodliwe dla wszystkich” – powiedział wcześniej „Timesowi” właściciel restauracji Cato, Ryan Bailey. rok.

Nowa ustawa, która została przyjęta jednomyślnie przez Zgromadzenie Ogólne i Senat pod koniec czerwca, została napisana przez senatora Billa Dodda (D-Napa), który był także współautorem ustawy Senatu nr 478, a także senatora Scotta Wienera (D-Napa). ). San Francisco) oraz członkowie Zgromadzenia Matt Haney (D-San Francisco), Jesse Gabriel (D-Encino) i Cecilia Aguiar-Curry (D-Winters).

READ  Założyciel Twittera, Jack Dorsey, uruchamia quiz konkurencyjnej sieci społecznościowej

Kampanię tę wspierają Kalifornijskie Stowarzyszenie Restauratorów i związek zawodowy Unite Here, które reprezentują tysiące pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej w Kalifornii.

Ustawa 1524 „umożliwi restauracjom dalsze wspieranie większej równości wynagrodzeń oraz przyczynianie się do opieki zdrowotnej pracowników i innych świadczeń pracowniczych” – stwierdził w oświadczeniu Matthew Sutton z California Restaurant Association. „Ważne jest, aby konsumenci nadal mogli dokonywać świadomych wyborów dotyczących tego, gdzie chcą zjeść”.

Podczas gdy niektórzy właściciele restauracji i barów odetchną z ulgą w związku z ciągłym narzucaniem opłat za usługi, inni są sfrustrowani szybką zmianą ich polityki.

Na zewnątrz L&E Oyster Bar nocą

W kwietniu, przed ostatecznym terminem zamówienia SB 478 przypadającym na 1 lipca, L&E Oyster Bar i siostrzana restauracja El Condor włączyły 4% opłaty za obsługę do cen swoich menu. (Ricardo Diaratana/Los Angeles Times)

Zgodnie z wytycznymi Prokuratora Generalnego w sprawie SB 478, w kwietniu właściciel restauracji Dustin Lancaster Do ceny katalogowej doliczono dodatkową opłatę w wysokości 4%. W wywiadzie dla The New York Times Jerry Moore, dyrektor generalny SB 1524, powiedział: „Popieram ustawę Senatu nr 1524, która stanowi, że „opłaty za usługi nie są łatwe”.

„To niefortunne, że jest to aż nazbyt powszechne w restauracjach w Kalifornii” – powiedział Lancaster w tym tygodniu dziennikowi „Los Angeles Times”. „Podobnie jak w przypadku Covida, oszukują nas i oczekują, że będziemy ciągle zmieniać nasz model, jak gdyby tak było. to żaden problem.” Idealne dla małych firm Restauracje nadal są zamykane [at] Alarmujący wskaźnik w Los Angeles i tego rodzaju niepotrzebne zmiany sprawiają, że Kalifornia w dalszym ciągu jest najmniej przyjaznym dla biznesu stanem w Ameryce.

W Bill’s, restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, w Los Alamos w hrabstwie Santa Barbara, właściciele restauracji pilnie śledzili postępy w pracach nad dwoma ustawami Senatu stanowego i czekali na ostatnie słowo, zanim podjęli decyzję o zniesieniu 20% opłaty za obsługę, z której skorzystają wszyscy niepracownicy Administratorzy.

Jeszcze przed uchwaleniem ustawy SB 1524 firma Bell’s umieściła listę opłat w swoim menu na lunch i kolację, na stronie internetowej z często zadawanymi pytaniami oraz w sekcji swojej strony głównej dotyczącej zamówień na wynos. Nowe prawo pozwoli restauracji kontynuować dotychczasowe praktyki bez zmiany modelu biznesowego.

READ  W końcu Wall Street jest wspomagana przez Nike, FedEx i zaufanie konsumentów

Greg Ryan, właściciel Bell’s, Powiedział „The Times”. Że słuchał i rozumiał klientów, prawodawców i swój zespół oraz że chciał robić to, co najlepsze dla swoich pracowników.

Przez wiele miesięcy ta praktyka przypominała balansowanie.

Gdy ustawa Senatu nr 1524 przeszła przez Zgromadzenie Ogólne i Senat Kalifornii, oburzenie w mediach społecznościowych i na forach publicznych, takich jak Reddit, było szybkie i głośne, a wielu anonimowych komentatorów stwierdziło, że w odpowiedzi na zwolnienie przestaną zostawiać napiwki. utworzył inny użytkownik na Reddicie Arkusz Który śledzi dopłaty i opłaty za usługi w restauracjach w całym stanie.

Czytaj więcej: „Czy uważasz, że kultura dawania napiwków wymknęła się spod kontroli?” Wewnątrz naszego ewoluującego dylematu dotyczącego napiwków

Jeden z właścicieli restauracji w Los Angeles, który wypowiadał się anonimowo w obawie przed odwetem ze strony klientów, powiedział „Timesowi”, że zaobserwował wzrost napiwków o 1 dolara, 0% lub inną niską kwotę w ciągu miesiąca, być może w odpowiedzi na 3-4% opłata za usługę, którą pobierała ich restauracja.

„Nie mógłbym być bardziej zachwycony” – powiedział Engstrom z CALPIRG o SB 1524. Myślę, że byłoby lepiej, gdyby restauracje i bary również miały z góry jasne ceny, aby konsumenci mogli łatwo robić zakupy. „Kiedy decyduję się pójść z rodziną do restauracji, najpierw sprawdzam ceny, w menu, w Internecie.”

Ustawa Senatu nr 1524 wymaga wyraźnego wykazywania opłat, ale nie jest tak solidna jak ustawa Senatu nr 478, która zawierała wstępne wytyczne prokuratora generalnego, które wzywały do ​​włączenia opłat za usługi do cen katalogowych – dodała. Engstrom nazwała ustawę Senatu nr 478 „świetnym modelem ustawy”, mówiąc, że bardzo chciałaby zobaczyć podobne przepisy dotyczące ochrony konsumentów w innych stanach lub na szczeblu federalnym – bez tylu wyjątków dla branż, niezależnie od tego, jak opłaty za usługi wpływają na ich plany biznesowe.

„Podejrzewam [SB 1524] „To niestety krok wstecz, ale nadal jest jasne, nadal to widać; trzeba po prostu przeprowadzić obliczenia” – dodała.

Zarejestruj się w Essential California, aby przez sześć dni w tygodniu otrzymywać wiadomości, funkcje i rekomendacje z LA Times i nie tylko.

Ta historia pierwotnie pojawiła się w Los Angeles Times.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *