Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom twierdzą, że śmiertelna epidemia listerii jest powiązana z mięsem w puszkach

Korekty i wyjaśnienia: Poprzednia wersja tej historii błędnie wskazywała miejsce śmierci jednej z osób zakażonych tą chorobą. W New Jersey zgłoszono jedną śmierć.

Dwie osoby w Stanach Zjednoczonych zmarły, a 28 innych trafiło do szpitala z powodu wybuchu listerii w kilku stanach powiązanej z mięsem w plasterkach, ogłosili w piątek federalni urzędnicy ds. zdrowia.

Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom podało w komunikacie prasowym, że w dwunastu stanach na Środkowym Zachodzie i Wschodnim Wybrzeżu odnotowano niedawno przypadki zakażenia listerią – bakterią wywołującą choroby przenoszone przez żywność, szczególnie niepokojącą w czasie ciąży. Do zgonów doszło w Illinois i New Jersey. W Nowym Jorku odnotowano siedem przypadków, najwięcej ze wszystkich stanów. Dane z Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom wykazały.

Próbki od pacjentów pobrano między 29 maja a 5 lipca. W wywiadach 16 z 18 pacjentów stwierdziło, że jadło w delikatesach pokrojone mięso — według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom najczęstszym był szarpany indyk, kiełbasa wątrobiana i szynka. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom badają obecnie, które rodzaje mięsa mogą być skażone. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom stwierdziły, że nie ma dowodów na to, że pakowane, gotowe mięso powoduje choroby.

Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom stwierdziły, że osoby z wysokim ryzykiem listerii powinny unikać jedzenia kawałków mięsa w sklepach mięsnych, chyba że podgrzeją je do temperatury 165 stopni lub dopóki nie stanie się bardzo gorące.

Listeria może powodować ciężką chorobę, gdy bakterie przedostają się poza jelita do innych części ciała. Jest to szczególnie niepokojące dla kobiet w ciąży, ponieważ może spowodować poronienie. Inne objawy u kobiet w ciąży obejmują gorączkę, zmęczenie i bóle mięśni.

Każda osoba narażona na tę chorobę może odczuwać bóle głowy, sztywność karku, dezorientację, utratę równowagi i drgawki, a także gorączkę i bóle mięśni.

Objawy zwykle pojawiają się od jednego do czterech tygodni po zjedzeniu skażonej żywności, ale mogą pojawić się tego samego dnia lub nawet 70 dni później.

READ  Wyłącznie: w FTX brakuje co najmniej 1 miliarda dolarów pieniędzy klientów

Jeśli uważasz, że masz objawy listerii i niedawno zjadłeś kawałki pakowanego mięsa, Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom zaleca skontaktowanie się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *