Północnoamerykańska firma Ferrero poinformowała w czwartek, że Kinder Happy Moments Chocolate Assortment i Kinder Mix Chocolate Treats zostały wycofane, ponieważ zostały wyprodukowane w zakładzie, w którym wykryto salmonellę.
Dobrowolne wycofanie nastąpiło po tym, jak Ferrero wycofało czekoladowe jajka Kinder Surprise ze sklepów w Wielkiej Brytanii na początku tego tygodnia, dodając, że dana czekolada została wyprodukowana w Belgii, a wycofanie może zostać rozszerzone na inne kraje.
„Chociaż do tej pory nie było żadnych doniesień o zachorowaniu w Stanach Zjednoczonych, Ferrero dobrowolnie wycofuje produkty z dużej ostrożności z powodu zgłoszonych przypadków salmonelli u konsumentów, którzy spożywali produkty w Europie, które zostały wyprodukowane w tym samym zakładzie”, powiedział oświadczenie.
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób, będące częścią Europejskiej Agencji Zdrowia, rozpoczęło badanie dziesiątek zgłoszonych i podejrzewanych przypadków salmonelli związanych z jedzeniem czekolady w co najmniej dziewięciu krajach.
Bakterie Salmonella mogą powodować poważne i ciężkie infekcje, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i innych osób z osłabionym układem odpornościowym.
Prawdopodobne lub potwierdzone przypadki salmonelli związane z jedzeniem czekolady stwierdzono w Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii, Belgii, Niemczech, Luksemburgu, Holandii, Szwecji i Norwegii.
„Nagradzany beeraholik. Fan Twittera. Podróżnik. Miłośnik jedzenia.