CNN
—
Dowody pochodzące z rdzenia lodowego o wysokości 2000 stóp pokazują, że pokrywa lodowa Antarktydy Zachodniej nagle i dramatycznie skurczyła się około 8000 lat temu, co daje szansę… Niepokojąca wizja Jak szybko stopi się lód Antarktydy i podniesie się poziom mórz.
Część pokrywy lodowej przerzedziła się o 450 metrów (1476 stóp) – czyli więcej niż Empire State Building – w ciągu zaledwie 200 lat pod koniec ostatniej epoki lodowcowej. Według badania Opublikowano w środę w czasopiśmie Nature Geoscience.
Według autorów badania jest to pierwszy bezpośredni dowód wskazujący na tak szybką utratę lodu gdziekolwiek na Antarktydzie.
Chociaż naukowcy wiedzieli, że pod koniec ostatniej epoki lodowcowej pokrywa lodowa była większa niż obecnie, była znacznie mniejsza. Eric Wolff, glacjolog z Uniwersytetu w Cambridge w Wielkiej Brytanii i autor badania, powiedział, że naukowcy nie wiedzą dokładnie, kiedy nastąpiło to kurczenie się.
To badanie to zmienia – powiedział CNN. „Byliśmy w stanie dokładnie określić, kiedy się wycofał, ale byliśmy też w stanie określić, jak szybko się wycofał”.
Wolf powiedział, że teraz jest jasne, że w przeszłości pokrywa lodowa cofała się bardzo szybko i istnieje niebezpieczeństwo, że może zacząć się od nowa. „Jeśli zacznie spadać, stanie się to bardzo szybko” – dodał.
Może to mieć poważne konsekwencje dla globalnego wzrostu poziomu mórz. Pokrywa lodowa Antarktydy Zachodniej zawiera wystarczającą ilość wody, aby podnieść poziom mórz o około 5 metrów, co może spowodować niszczycielskie powodzie w nadmorskich miastach na całym świecie.
Ted Scambos, glacjolog z Uniwersytetu Colorado w Boulder, stwierdził, że badanie to „doskonała praca detektywistyczna” dotycząca dużej części pokrywy lodowej Antarktydy.
Głównym przesłaniem, powiedział CNN, jest to, że „ilość lodu zmagazynowanego na Antarktydzie może zmieniać się bardzo szybko – w tempie trudnym do utrzymania dla wielu nadmorskich miast”.
Uniwersytet w Cambridge/Brytyjskie badanie Antarktyki
Mapa pokazująca lokalizację wzniesienia lodowego Skytrain, części lodowca szelfowego Ronne, skąd pobrano rdzeń lodowy.
Rdzenie lodowe są historycznymi archiwami atmosfery ziemskiej. Zbudowane z warstw lodu Tworzą się w wyniku opadającego i sprasowanego śniegu Przez tysiące lat zawierały pęcherzyki starożytnego powietrza, a także zanieczyszczenia, które stanowią rekord środowiskowy Zmiany na przestrzeni tysięcy lat.
Rdzenie lodowe analizowane w badaniu wywiercono ze wzniesienia lodowego Skytrain zlokalizowanego na krawędzi pokrywy lodowej, w pobliżu punktu, w którym lód zaczyna unosić się na wodzie i staje się częścią lodowca szelfowego Ronne.
Naukowcy wydobyli go w 2019 r. w ramach żmudnego procesu, który obejmował ciągłe wiercenie przez 40 dni i wyciąganie cienkiego cylindra lodu po kilka stóp na raz. Następnie pocięli serce na kawałki, zapakowali je do izolowanych pudełek przechowywanych w temperaturze minus 20 stopni Celsjusza i wysłali samolotem do Wielkiej Brytanii, a następnie statkiem.
Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii naukowcy zmierzyli izotopy wody występujące w rdzeniach lodowych, co dostarczyło informacji o temperaturze w przeszłości. Wyższe temperatury wskazują na niższy poziom lodu – pomyśl o tym jak o górze, powiedział Wolf, im wyżej się wspinasz, tym robi się zimniej.
Zmierzyli także ciśnienie pęcherzyków powietrza uwięzionych w lodzie. Niższy, cieńszy lód zawiera pęcherzyki powietrza o wyższym ciśnieniu.
Uniwersytet w Cambridge/Brytyjskie badanie Antarktyki
W namiocie wiertniczym w Skytrain Ice Rise naukowcy przygotowują platformy wiertnicze do kolejnego zrzutu do studni.
Eryk Wilk
Izolowane pudełka wypełnione próbkami lodu są ładowane na samolot Twin Otter, Skytrain Ice Rise na Antarktydzie.
Wolf powiedział: To było zaskoczenie, gdy dane ujawniły, jak szybko topił się lód pod koniec ostatniej epoki lodowcowej. „Spędziliśmy dużo czasu sprawdzając, czy nie popełniliśmy żadnych błędów w analizie”.
Pokrywa lodowa Antarktydy Zachodniej jest szczególnie narażona na zmiany klimatyczne, ponieważ ląd pod nią leży poniżej poziomu morza i jest nachylony w dół. Gdy ciepła woda dotrze do dna, może bardzo szybko się stopić. „To mógł być proces niekontrolowany i najwyraźniej to właśnie wydarzyło się 8 000 lat temu” – powiedział Wolf.
Odkrycia są tak niepokojące, że gdy już dojdzie do ucieczki, „niewiele, jeśli w ogóle, możemy zrobić, aby ją powstrzymać” – powiedziała Isobel Royle, glacjolog z British Antarctic Survey i współautorka badania. Powiedziała CNN.
Najważniejszą rzeczą jest „nie testowanie tego za bardzo” – stwierdził Wolf, a to oznacza walkę ze zmianami klimatycznymi. „Nadal możemy uniknąć tych punktów krytycznych” – powiedział.
Z raportu wynika, że nowe dane pomogą zwiększyć dokładność modeli wykorzystywanych przez naukowców do przewidywania reakcji pokrywy lodowej na globalne ocieplenie w przyszłości.
David Thornalley, oceanograf i klimatolog z University College London, powiedział, że dane z badania są „zdumiewające”. Przestrzegł, że gdy w badaniu uwzględniono okres 8 000 lat temu, kiedy warunki klimatyczne były inne, wyniki nie stanowiły bezpośredniego przykładu tego, co stanie się dzisiaj. Dodał jednak, że nadal mogą zapewnić „wgląd w to, w jaki sposób pokrywy lodowe mogą się zapadać”.
Badanie opublikowano w czasie, gdy naukowcy nadal alarmowali o tym, co dzieje się na najbardziej odizolowanym kontynencie na Ziemi.
Na przykład lodowiec Thwaites, również na Antarktydzie Zachodniej, Szybko się rozpuszcza. Badanie z 2022 r. wykazało, że rzeka Thwaites – nazwana „lodowcem Sądu Ostatecznego” ze względu na katastrofalny wpływ, jaki jej zapadnięcie może mieć na podniesienie się poziomu morza – była niszczycielska. Wiszące za paznokcie W miarę jak planeta się ociepla.
To nowe badanie pogłębia te obawy, stwierdził Scambos. „(To) pokazuje, że te same procesy, które obserwujemy, a które dopiero zaczynają się na obszarach takich jak lodowiec Thwaites, miały miejsce już wcześniej na podobnych obszarach Antarktydy i w rzeczywistości tempo utraty lodu jest porównywalne z naszymi najgorszymi obawami o uciekającym lodzie. Strata.
„Nagradzany beeraholik. Fan Twittera. Podróżnik. Miłośnik jedzenia.