Premier Japonii Fumio Kishida ogłasza, że ​​we wrześniu ustąpi ze stanowiska Japonia

Premier Japonii Fumio Kishida powiedział, że nie będzie kandydował na prezydenta swojej rządzącej Partii Liberalno-Demokratycznej. [LDP] w przyszłym miesiącu – decyzja, która będzie skutkować powołaniem nowego lidera czwartej co do wielkości gospodarki świata.

Kishida, w obliczu spadającego poparcia i szkodliwego skandalu z finansowaniem, powiedział, że we wrześniu ustąpi ze stanowiska lidera LDP, informując w środę reporterów, że partia potrzebuje „otwartego konkursu, aby promować debatę”.

Jego decyzja kończy trzyletnią kadencję charakteryzującą się skandalami, wysokimi kosztami życia i rekordowymi wydatkami na obronność.

„W tych wyborach prezydenckich konieczne jest pokazanie społeczeństwu, że Partia Liberalno-Demokratyczna się zmienia i że partia jest nową Partią Liberalno-Demokratyczną” – powiedział 67-letni Kishida na konferencji prasowej w Kancelarii Premiera.

„Dlatego tak ważne są przejrzyste i otwarte wybory oraz wolna i ożywiona debata. Oczywistym pierwszym krokiem do pokazania, że ​​LDP się zmieni, jest moje odsunięcie się na bok”.

Decyzja Kishidy zapoczątkuje konkurs na jego miejsce na stanowisku szefa partii, a zwycięzca z pewnością uzyska akceptację kontrolowanego przez LDP parlamentu na stanowisko premiera.

Jego następcę czeka rosnąca niepewność na arenie międzynarodowej, wybór nowego prezydenta USA, a w kraju rosnący niepokój związany z kryzysem kosztów utrzymania.

Wśród potencjalnych następców wymieniono Shigeru Ishibę, centrowego byłego ministra obrony, i Taro Kono, starszego ministra cyfryzacji.

W wyścigu o przywództwo Partii Liberalno-Demokratycznej mogą wziąć udział także kobiety, co zwiększa prawdopodobieństwo, że po raz pierwszy w historii Japonii na stanowisku premiera będzie kobieta.

Ultrakonserwatywna minister bezpieczeństwa gospodarczego Sanae Takaichi i była minister spraw wewnętrznych Seiko Noda rywalizowały z Kishidą w wyścigu o przywództwo w partii w 2021 r. i mogą zdecydować się na ponowny kandydowanie, choć nie jest jasne, czy którykolwiek z nich byłby w stanie zapewnić sobie poparcie co najmniej co najmniej Aby wziąć udział w wyścigu, potrzeba około 20 przedstawicieli.

READ  Czy można obalić Putina? Rosyjski przywódca starał się zapobiec zamachowi stanu

Potencjalnymi kandydatami są minister spraw zagranicznych Yoko Kamikawa.

Doniesienia mediów mówią, że Kishida znajdował się pod presją działaczy Partii Liberalno-Demokratycznej, którzy wierzyli, że nie będzie w stanie poprowadzić partii do zwycięstw wyborczych.

Partii trudno jest odeprzeć rosnącą krytykę wokół skandalu finansowego, a rosnące ceny powodują spadek poparcia dla jej rządu w tym roku do około 25%, a czasami do poniżej 20%.