Proto i szef kuchni Kelly Whitaker byli jednymi z głównych zwycięzców nagrody Michelin Guide Awards przyznanej 12 września 2023 r. (AAron Ontiveroz, The Denver Post)
Ze spoconymi dłońmi i słabymi kolanami szefowie kuchni z całego stanu zebrali się we wtorek wieczorem w sali balowej Mission Ballroom w Denver, aby życzyć sobie gwiazdki Michelin.
Prestiżowa organizacja Michelin Guide, która w tym roku po raz pierwszy tworzy ranking restauracji w Kolorado, nie zawiodła, przyznając indywidualne gwiazdki pięciu restauracjom w Denver, Boulder i Aspen oraz szereg nagród specjalnych podczas wieczornej ceremonii.
Indywidualni zdobywcy gwiazdek Michelin w Kolorado to:
Bacon i szef kuchni Duncan Holmes w Denver
Bosq i szef kuchni Barclay Dodge w Aspen
Proto, Michael Diaz de Leon i Kelly Whitaker w Denver
Frasca Food and Wine oraz szef kuchni Ian Palazola w Boulder
Krawcy i szefowie kuchni Wolf Taylor Stark i Kelly Whitaker w Denver
Hyung Chang, Denver Post
Frasca Food & Wine w Boulder.
W czerwcu przewodnik Michelin ogłosił, że po raz pierwszy wyda przewodnik po Kolorado, zawierający recenzje restauracji w Denver, Boulder, Aspen, Snowmass Village, Vail i Beaver Creek Resort. To była ważna wiadomość w świecie żywności, ponieważ bardzo szanowane restauracje znajdujące się na liście i oceniane wyłącznie przez Michelin w siedmiu innych regionach Ameryki Północnej: Nowym Jorku, Waszyngtonie, Chicago, Kalifornii, Miami/Orlando/Tampa na Florydzie, Toronto i Vancouver.
Pozostałe nagrody przedstawiały się następująco:
Nagroda za wybitną obsługę: Sergey Kivel i zespół Frasca Food and Wine
Nagroda za wyjątkowe koktajle: Carolyn Clark z The Wolf’s Tailor w Denver
Nagroda Sommeliera: Ryan Fletter i Erin Lindstone z Barolo Grill w Denver
Młody szef kuchni/specjalista kulinarny: Kelly Kawachi z Blackbelly Market w Boulder
Green Star (restauracje zrównoważone): Blackbelly Market; Jeżyna i Zając w Boulder; proto; Wilczy krawiec
„Znani anonimowi” inspektorzy Michelin przyznają jedną, dwie lub trzy gwiazdki w oparciu o pięć kryteriów: jakość składników, harmonia smaków, mistrzostwo technik, osobowość szefa kuchni wyrażająca się poprzez jego kuchnię i spójność na całym świecie. Całe menu i na przestrzeni czasu, według Michelin.
Według urzędników stanowych Biuro Turystyki Kolorado, przy wsparciu miast uczestniczących w programie, pokryło 135 000 dolarów rocznych kosztów promowania Przewodnika Michelin w Kolorado w ciągu następnych trzech lat. Jednak niektóre miasta, takie jak Aurora, odmówiły udziału, ku rozczarowaniu szefów kuchni i restauratorów w tych miastach.
Zapisz się do naszego nowego biuletynu kulinarnego „Nadziewane”, aby otrzymywać wiadomości o jedzeniu i napojach z Denver bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.
. „Oddany pisarz. Przyjazny pionier kawy. Czytelnik. Fanatyk internetu. Miłośnik muzyki. Adwokat alkoholu”.